Problemy z przechowywaniem jedzenia w restauracjach
Z jednej strony zdecydowanie nie chcesz mówić klientom, iż nie ma jakiejś potrawy, z drugiej natomiast zakupienie zbyt dużej ilości składników, które potem mogą nie zostać przerobione powoduje realne straty – z pewnością dobrze znasz taki dylemat. Jeżeli chcesz go uniknąć, musisz opracować fajny system przechowywania żywności >>> laboratorium żywności w swej restauracji.
Najmocniej polecanym sposobem na przechowanie jedzenia, który zwykle nie powoduje żadnych strat na jakości, niewątpliwie jest zamrażanie jedzenia. W Twojej restauracji oczywiście musi się więc znaleźć zamrażarka niskotemperaturowa, dzięki której będziesz w stanie naprawdę wiele zaoszczędzić – sprawdź zamrażarkę niskotemperaturową. Jeżeli Twój kucharz będzie pewny, że danego składnika jest za wiele i nie zdąży go przerobić przed jego popsuciem się, po prostu włoży go do zamrażarki i nastawi właściwie regulator temperatury (sprawdź tutaj: sprawdzony regulator temperatury). To niewątpliwie jeden z najłatwiejszych sposobów na przechowanie żywności.
Co jeszcze
Staraj się, żeby Twoja karta nie była za obszerna – to właściwie zawsze gwarancja świeżości jedzenia. Dodatkowo wykorzystuj z głową resztki z jednego dania do przygotowania – wtedy z pewnością nic się nie zmarnuje.